– Vi er imponert over lærlingene

Avdelingsleder ved Rørentreprenørens Opplæringskontor Romerike, Einar Mehus (til høyre) får ikke fullrost rørlærlingene. 67-åringen er mektig imponert over lysten og innsatsen ungdommen ​​legger ned for å være klare til svenneprøven. Til venstre Einars kollega og sveiseansvarlig Henry Hjellnes.

Rørleggerlærlinger på Romerike møter frivillig opp på kveldene for å trene til svenneprøven. Einar Mehus og Henry Hjellnes ved Rørentreprenørenes Opplæringskontor Romerike, er imponert over ungdommene.

– Jeg er imponert over innsatsen, lysten og viljen ungdommen viser. De er ekstremt flinke, medgjørlige og høflige. Jeg føler meg trygg på at dette kommer til å gå fint, sier avdelingsleder ved Rørentreprenørenes Opplæringskontor Romerike, Einar Mehus (67), til VVSforum.

Rundt oss trener lærlingene med å bøye rør og sveise. For noen er svenneprøven bare uker unna så det gjelder å bruke tiden godt.

Saken fortsetter under bildet:


Arnar Breki (til venstre) og Ronny Udnes jobber godt i team.

Planene klare
Arnar Breki Einarsson (20) hos Bråthen Rør AS og Ronny Udnes fra Ullensaker VVS AS er en av flere som jobber iherdig.
– Jeg skal opp til svenneprøven 3. mars, så jeg er litt stresset, men føler også at jeg har ganske god kontroll på noe. Det er veldig bra at vi får mulighet til å bruke kveldene i forkant til å finpusse på en del ting som jeg ikke gjør så mye av i det daglige. Trening gjør mester, forteller 20-åringen.

Han får bekreftede nikk av kompisen Ronny. Han tok svenneprøven 10. februar.
– Både bestefar og far er rørleggere, så det var aldri noen tvil om hva jeg skulle bli. Jeg begynte med rydding i butikk og på lageret i seks-sjuårsalderen, og er heldig som får mye ansvar som lærling. Jeg har blant annet jobbet mye med store varmeanlegg. Målet er å ta mesteren og senere KEM, sier han smilende.

Gror godt
Avdelingsleder Mehus har jobbet over en mannsalder som lærer. I 2009 tok han over ledelsen av Opplæringskontoret på Romerike. I år skal 23 lærlinger ta svenneprøven.

– I 2017 vil vi skrive rundt 20-25 nye lærlingekontrakter på Romerike, noe som er et høyt tall for vårt opplæringskontor. Bedriftene er veldig flinke til å satse på lærlinger, forteller han.
67-åringen understreker gang på gang hvor imponert han er over lærlingene som ønsker å delta på denne type aktivitet på kveldstid etter at de har vært på jobb. Mehus og kollega Henry Hjellnes (68) har lagt opp til seks kvelder per gruppe fordelt på tre grupper for å finpusse til «den store dagen».

To og to jobber sammen i team.
– Det sier mye om innstillingen til de som deltar. Dette er flink ungdom som møter opp og kommer når de skal. Vi vektlegger sveising og varmeteknikk (vannbårne varmesystemer) fordi det ikke er alle bedrifter som har dette som satsingsområde under læretiden, sier Einar.
– Jeg syns det er like morsomt å undervise som det var for 30 år siden. Jeg storkoser meg, legger han til.

I sveiseavdelingen bare et steinkast unna «røravdelingen» er det god stemning. Stian Jahr (25) fra Eidsvoll har fagbrev som taktekker, men gikk lei. Nå har han snart papirer på at han er rørlegger.

– Da jeg fikk napp hos Lunder & Aas AS tok jeg sjansen. Jeg trives veldig godt og angrer ikke på at jeg byttet yrke, smiler han.

DEL