Lite firma satser på lærlinger

GOD STEMNING: Rørleggermester Christian Bringsli (til venstre) driver Bringsli Rør AS på Fauske. 36-åringen er stor tilhenger av satsing på lærlinger. Her løftes han opp av lærling Martin André Hansen.

Rørleggermester Christian Bringsli (36) har «bare» fem ansatte, men velger å bruke tid og ressurser på lærlinger.

– Jeg husker tilbake da jeg var lærling; det var en veldig lærerik og fin tid. Det er viktig å ta vare på de som ønsker å satse på rørfaget. Vi har alle bedriftseiere et ansvar for at lærlingene får god opplæring, sier Christian Bringsli.

Ikke alle får plass
VVS Ung møter den blide fauskeværingen på et nytt boligområde et steinkast unna Fauske sentrum. I en enebolig – som snart skal ferdigstilles – jobber Christian, lærling og sambygding Martin André Hansen (23).

Christian har drevet Bringsli Rør AS i ni år. Bedriften har fem ansatte hvorav to lærlinger. I tillegg har han en utplasseringselev.

– Jeg har hatt flere utplasseringselever, og i begynnelsen er de her en gang i uken. Det er en fin ordning. Da får jeg mulighet til å bli kjent med vedkommende for å se om de duger. Men det er ikke alle som blir tilbudt plass, sier 36-åringen.

Den lokale skolen og Christian har god dialog.

RETT VALG: Martin André Hansen til høyre gikk allmennfag på videregående, men fant tidlig ut at han ville gjøre noe annet. Nå stortrives han i rørleggeryrket. Begge foto: VVS Ung
RETT VALG: Martin André Hansen til høyre gikk allmennfag på videregående, men fant tidlig ut at han ville gjøre noe annet. Nå stortrives han i rørleggeryrket. Begge foto: VVS Ung

– Skolen er veldig flink til å ta kontakt. Bedrift og elev skriver en intensjonsavtale hvor det ikke er andre forpliktelser enn at hvis eleven oppfører seg, og gjør en skikkelig jobb blir vedkommende tilbudt lærlingeplass. Det er veldig enkelt å forholde seg til for begge parter, forteller han.

Feil studievalg
Martin gikk allmennfag på Fauske. Etter ett år i militæret søkte han seg til bygg- og anleggslinja før ferden gikk videre til klima, energi og miljø i Bodø.

Det er lenge siden han bestemte seg for å bli rørlegger.

– Jeg visste ikke hva jeg hadde lyst til å gjøre da jeg var 16 år, så allmennfag virket mest «safe». Så fant jeg ut at jeg ville gjøre noe praktisk og valget falt på rørleggeryrket. Jeg hørte mye positivt om Christian, og tok selv kontakt. Han var den eneste jeg snakket med, forteller 23-åringen.

– Martin er flink, lærevillig og grundig. Dette kommer til å gå bra, smiler Christian.

Rørlærlingen stortrives
– Jeg lærer mye, får god oppfølging – og tildelt mye ansvar. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Martin André Hansen.

DEL