Sløser du bort 30 000 – 40 000 kroner i året som avslørt av ”Sløsekalkulatoren” ?

Illustrasjon: Creative Commons

Da en klasse fra en videregående skole besøkte DnBs hovedkontor i Oslo nylig, testet de «Sløsekalkulatoren». Denne viste at hver enkelt av elevene i gjennomsnitt sløser vekk 30 000 til 40 000 kroner i året.

– Dette er utrolig mye penger. Særlig for en gruppe mennesker som ikke har mye penger. Det finnes selvfølgelig mange flinke unge folk der ute, men den erfaringa vi gjorde oss i konsernet, var at ungdommene ble sjokkert over hvor mye penger de egentlig bruker på ingenting, forteller banksjef i DnB Tromsø, Martin Wangberg Wangberg, til iTromsø.no.

Elevene var heller ikke klar over at man må ha minst 15 prosent egenkapital for å kunne få innvilget boliglån. Og ingen av elevene sparte til bolig. Banksjefen mener dette kan få konsekvenser.

– Konsekvensene av å ikke spare er ganske brutale. Mange vil jo kjøpe seg bolig en gang. Men når dette er aktuelt får folk sjokk over at det kreves så mye i egenkapital, sier Wangberg.

– Her hever jeg ingen pekefinger, men som alt annet er litt grunnleggende kunnskap viktig. For eksempel at man klarer å sette av litt penger og at ikke alt brukes.

Banksjefen kommer også med noen gode råd for unge voksne når det kommer til personlig økonomi.

– Det første jeg tenker på er å ikke bruke mer enn man har. Et generelt godt bankråd er å opprette en bufferkonto til uforutsette hendelser, i tillegg til at man har en mer langsiktig plan med sparing på konto, forklarer Wangberg.

Og advarer mot å betale dyre ting med Mastercard.

-Pass på Mastercard-gjeld. Disse har høy rente. Dersom vaskemaskinen ryker, du ikke har bufferkonto, og kjøper ny maskin på Mastercard, er du litt ute å kjøre, sier han til iTromsø.

DEL